home > Weblog

Weblog

Mediation bij discriminatiezaken


12:17 16-06-2015

Mediation heeft op vele terreinen zijn waarde bewezen, zoals bij scheidingsmediation, buurtbemiddeling en slachtoffer-daderbemiddeling. Ook bij discriminatie kunnen getroffenen zelf het heft in handen nemen en op zoek gaan naar de genoegdoening die voor hen werkt.

Een klein aantal discriminatiezaken waarvan aangifte wordt gedaan komt bij het OM terecht. Slechts 83 zaken van de 3600 meldingen van discriminatie bij de politie. Bovendien is er sinds 2009 een daling te zien en weten steeds minder discriminatiezaken tot het OM door te dringen.

Recent onderzoek aan de Universiteit van Leiden leert dat mensen bij de aanpak van sociale gelijkheid, waaronder de aanpak van discriminatie, meer geneigd zijn zich in te zetten wanneer een bepaalde beleid gepresenteerd wordt als een moreel ideaal in plaats van een (morele) verplichting.
In relatie met deze bevindingen zou onderzoek naar de opvolging van de oordelen bij het CRM interessante inzichten kunnen opleveren. 

Hoe zou je met de oordelen van het CRM beter resultaat kunnen bereiken voor gedupeerden? Ik verwacht veel van mediation.  Als klager en beklaagde rond de tafel gaan met het oordeel van het CRM in de hand om te bezien wat beide partijen kunnen doen om de gewenste genoegdoening te verkrijgen. Niet alleen kan die 75 % wellicht nog wat hoger worden opgetrokken en zijn de resultaten voor de klager ook beter.

 

Bel 010 -230 7349 of 06 511 66 161 voor een kosteloos kennismakingsgesprek
of mail Margriet Maris op margriet@hetvolstevertrouwen.nl